Bracknell analyse 9 augustus 2014 06UTC GFS verwachting 9 augustus 2014 06UTC

De cursus leert u deze grafische producten te interpreteren. Op die manier kunt u conclusies trekken over het weer op de plaats waar u zich op dat moment bevindt en de ontwikkelingen en verplaatsingen van weersystemen in de tijd.


U bent straks in staat om een goede planning te maken voor tochten, die meer dan een paar uur in beslag nemen. U leert om 'meteorologisch' te navigeren. Kunnen we de oversteek naar Engeland morgen uitvoeren of is het beter nog een dag te wachten?

Deze en andere vragen gaat u beantwoorden aan de hand van (zelf ontvangen) weerkaarten en Gribfiles.


Naast deze onderwerpen wordt uiteraard veel aandacht besteed aan belangrijke elementen als mist, buien enz.


Het is niet de bedoeling, dat u na deze cursus als meteoroloog aan het werk kunt. Het is wel de bedoeling dat u de internationale, grafische taal van de verschillende weerdiensten leert lezen zoals u een zeekaart leest.


Wij hebben de afgelopen jaren regelmatig les gegeven aan watersporters. De daarbij opgedane ervaringen staan garant voor een boeiende cursus.

De cursus neemt 2 dagen in beslag, die zowel op 2 zaterdagen als op 2 zondagen kan worden gevolgd.

We beginnen om 10 uur en stoppen rond 16 uur, waarna er nog met een drankje wordt nagepraat.


In samenwerking met Zilt verzorgen wij de cursussen  bij Kempers watersport:

Restaurant  Bij Jeff&Steve aan de Westeinderplassen vlakbij Leimuiden en de A4.  Cursusdagen voor het seizoen 2020 / 2021:

Praktische Meteo voor Zeilers

Verzorgd door: Henk Huizinga

"Hier en daar een bui en later op de dag toenemende bewolking"


Hoe vaak heeft u bij bovenstaande tekst niet gedacht: die buien vallen vandaag weer uitgerekend hier en niet daar. Het weer is grillig. Maar, zoals alles in de natuur, gebeurt niets zonder reden. Daarom is kennis op gebied van het weer, voor u als watersporter, erg belangrijk. Om u op weg te helpen deze materie te doorgronden heeft NimosMeteo de basiscursus Praktische Meteo voor Zeilers ontwikkeld. Deze cursus neemt 2 zater- of zondagen in beslag.


De titel zegt het al: Praktische Meteo. Derhalve geen uitgebreide beschrijvingen over allerlei natuurkundige processen, die tot het fenomeen 'weer' leiden.

Belangrijke onderwerpen als frontensystemen en wind worden besproken aan de hand van weerkaarten, die o.a. via satellietverbindingen kunnen worden verkregen.

Uiteraard ontbreken ook de Gribfiles niet.
Zaterdag 			  31 okt. en 7 nov. 2020 28 nov. en 5 dec. 2020 30 jan. en 6 febr. 2021 20 en 27 maart 2021 Zondag  15 en 22 nov. 2020 13 en 20 dec. 2020 10 en 17 jan. 2021 20 en 27 febr. 2021 7 en 14 maart 2021 11 en 18 april 2021